De 97e editie van Kunstlokaal42

97e  editie van Kunstlokaal42

De 97e  editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 20 december. Aanvang 21.00 uur – Toegang gratis

Dick Hermsen

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Tijdens de 97e editie van Kunstlokaal42, op woensdag 20 december, zoomt musicoloog en Beatleskenner Dick Hermsen in op één van de meest legendarische albums uit de popgeschiedenis: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles.

In december 2022 vertelde hij in Lokaal42 al het algemene verhaal van The Beatles. Op woensdag 20 december 2023 vertelt hij het verhaal van, en ontleedt hij, het achtste album van The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Dit op speciaal verzoek vanuit het publiek vorig jaar.

In de geschiedenis van de popmuziek is er geen band geweest die zo bepalend is geweest als The Beatles. The Beatles is een popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De groep was actief van 1962 tot 1970.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is het achtste album van The Beatles dat verscheen, en kwam uit in mei 1967. Critici prezen het album vanwege zijn innovaties onder andere op het gebied van songwriting en productie. Sgt. Pepper is een vroeg conceptalbum dat vernieuwend was op het vlak van sound, vorm van de nummers en psychedelische elementen in de muziek. Ook een noviteit, de platenhoes was heel bijzonder in ontwerp: The Beatles poseren voor een tableau van beroemdheden en historische figuren. Het album had een onmiddellijke impact op alle generaties en werd geassocieerd met talloze toetsstenen van de jeugdcultuur van die tijd, zoals mode, drugs, mystiek en een gevoel van optimisme en empowerment.

Het belooft woensdag 20 december wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Nieuwe rubriek: het biermoment.

Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.

Dick Hermsen

Dick Hermsen (Voorschoten – 1958, nu woonachtig in Helmond) is musicus, musicoloog. Hij studeerde aan het Conservatorium van Utrecht. Aansluitend voltooide hij aan de Universiteit van Amsterdam een studie Muziekwetenschappen. Hij werkte als muziekjournalist bij het Leidsch Dagblad en hij schreef programmatoelichtingen voor het Residentie Orkest in Den Haag. Als (mede-) auteur en eindredacteur publiceerde hij twee boeken. Daarnaast was hij bijna 20 jaar verbonden als presentator aan het North Sea Jazz Festival, maakte hij radioprogramma’s voor Concertzender Nederland en doceerde hij aan het Conservatorium van Groningen.

Zijn belangrijkste bezigheid vond hij in de kunsteducatie. Hij werkte 15 jaar als directeur in meerdere kunstencentra in Brabant, onder andere bij Kunstkwartier in Helmond. Tegenwoordig verzorgt hij lezingen in binnen- en buitenland, begeleidt hij internationale muziekreizen en is hij actief als uitvoerend musicus bij het Herbelevingstheater en als gitaardocent. Ook is hij vaste columnist bij Radio 5 (De Max) met altijd The Beatles als thema.

Vergelijkbare berichten