99e editie van Kunstlokaal42
De 99e editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 21 februari. Aanvang 21.00 uur – Toegang gratis
Teresa van de Ven
Dante Alighieri ‘De goddelijke komedie‘
De 99e editie van Kunstlokaal42, op woensdag 21 februari 2024, staat geheel in het teken van Dante Alighieri’s ‘Goddelijke Komedie’, niet alleen het belangrijkste werk uit de Italiaanse letterkunde, maar ook een van de hoogtepunten van de wereldliteratuur, in één adem genoemd met werken als de Odyssee, Faust, Don Quixot en Macbeth. Te gast is theatermaakster en Dante-kenner Teresa van de Ven.
Dante schreef zijn Divina Commedia toen zijn land zich in een grote bestuurlijke crisis bevond en hijzelf als politicus verbannen werd. Hij neemt zichzelf als hoofdpersoon in zijn werk zodat wij ons moeiteloos kunnen identificeren met zijn ervaringen en zijn filosofie. De Divina Commedia gaat over de weg kwijt raken, verdwalen, inzicht krijgen, bewustwording, weer thuiskomen. Dante noemde zijn Divina Commedia “Het lied van de Ziel” , “De Reis naar de Vrijheid”.
De goddelijke komedie bestaat uit drie grote gedichten, waarin de dichter de drie afdelingen (hel, louteringsberg en paradiso) van het hiernamaals bereist. Maar een zuiver religieus gedicht is het niet: zo vertellen de gestraften in hel en vagevuur uitgebreid over de handelwijze op aarde die tot hun bestraffing aanleiding heeft gegeven. Ze doen dat in Dantes befaamde nieuwe, zoete stijl met zijn losjes doorlopende metrum en zijn omarmende rijm, die zijn komedie tot een van de volmaaktste kunstwerken van alle tijden heeft gemaakt.
Het is en was een van de eerste ‘moderne’ teksten, ook al is deze tekst meer dan zevenhonderd jaar oud. Het is zeker, met James Joyce’ Ulysses, een van de meest geslaagde pogingen om de definitieve, allesomvattende tekst te schrijven: Het Boek.
Voor beroemde kunstenaars, dichters, schrijvers, schilders, beeld-houwers en filosofen is het een onuitputtelijke bron van inspiratie door alle eeuwen heen. De beroemde psychiater Carl Gustav Jung heeft er zijn hele behandelingstheorie op gebaseerd. Onlangs werd de Divina Commedia nog door leiders over de hele wereld “Het boek van de Hoop” genoemd. Kortom het werk is actueler dan ooit.
Teresa van de Ven is een gedreven mens. Zij werkt vanuit een persoonlijke fascinatie voor wat mensen drijft in deze wereld. Wat gebeurt er om ons heen en hoe beïnvloedt dit onze levens? Wat zijn onze drijfveren en motieven, en welke keuzes maken wij? Zij heeft een voortdurende behoefte om het leven en de wereld om ons heen te doorgronden. Hoe overleven wij met onze binnenwereld in de buitenwereld? Zij wil hierbij vragen stellen, zonder pasklare antwoorden te krijgen.
Beeld- en geluidstechnicus Wilfried van der Grinten ondersteunt Teresa van de Ven bij haar verhaal over Dante’s Goddelijke Komedie.
Het belooft woensdag 21 februari wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.
Nieuwe rubriek: het biermoment.
Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.
Teresa van de Ven (Nistelrode, 1953) volgde haar toneel-opleiding tot regisseur aan de Toneelacademie in Maastricht. Daarna gaf zij les aan de Dansacademie in Tilburg en aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Daarbij werd zij opera-regisseur in binnen- en buitenland. In 2004 regisseerde ze in Helmond de locatie-productie ‘Anna’ van Genesius. In 2011 begon zij aan de studie over Dante Alighieri en deze studie zet zich nog steeds voort. Zij houdt lezingen over Dante Alighieri in Nederland en Italië en organiseert Dante-reizen naar Italië.
Het discours moet doorgaan …
Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunst en cultuur in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.
De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.