Bezoek van Tom Berendsen van het CDA aan Helmond

Wat is dat toch een bijzonder gevoel als je te maken krijgt met bijzondere bedrijven in Helmond. Hier werkt het omgekeerd. In tegenstelling tot de veelgehoorde Helmondse kreet:”Grauwte smoel en ginne schrik” zijn hier prachtige bedrijven actief die in alle bescheidenheid hele vernieuwende technieken toepassen en zo bijdragen aan oplossingen voor zowel het energiecongestie verhaal als het onderwerp Duurzaamheid.

Tom Berendsen

Om die reden is Tom Berendsen, lid van het Europese Parlement en lijsttrekker voor het CDA bij de komende verkiezingen, uitgenodigd om een werkbezoek te brengen aan Helmond.   Er werden in dit geval bezoeken gebracht aan, Ennatuurlijk / Rift  en Ateps-Exide. In zijn portefeuille heeft Tom de  onderwerpen Industrie en Energie  en in die zin dus een passend bezoek. Naast Tom waren ook vertegenwoordigers uit politiek en bedrijfsleven aanwezig. Al met al een heel gezelschap dat met veel interesse de toelichting van beide bedrijven heeft aangehoord.

Warmtecentrale Ennatuurlijk

Als eerste werd de Warmtecentrale Ennatuurlijk bezocht. Een bijzondere en interessante techniek die hier in praktijk wordt gebracht. Hier werd het gezelschap ontvangen door Rob Verhappen, accountmanager van Ennatuurlijk en Jan Hubers, Funding manager van Rift (Igniting the clean fuel revolution).  Helmond is de derde Warmtecentrale, na Tilburg, Breda en Enschede. De proef om IJzerpoeder als brandstof gebruiken werd bij Bavaria  gestart in een kleinere proefopstelling. Deze proef is inmiddels beëindigd en hier op grotere schaal toegepast. Er bestaat een nauwe samenwerking met de TU in Eindhoven. Dat er aan het einde van het bezoek, maar ook tijdens de eerder gehouden presentatie, de nodige vragen werden gesteld moge duidelijk zijn.

Ateps-Exide, nu Exide Technologies   

Hierna vertrok de karavaan naar het bedrijf Ateps-Exide, nu Exide Technologies  en werden daar ontvangen door haar directeur Jos Theuns en de Sales manager Benelux Elena Sbenghea. Ook hier volgde weer een interessante en duidelijke presentatie over de werkwijzen en toepassingen van de technieken van Ateps-Exide.
We kregen van het bedrijf een tekst met uitleg die geen nadere aanvulling behoeft. Het doel van dit bezoek was, om dieper in te gaan op het gebied van batterij-energieopslag en inzicht te krijgen in de uitdagingen die de bestaande wet- en regelgeving binnen de sector met zich meebrengt.

𝐄𝐗𝐈𝐃𝐄 𝐓𝐞𝐜𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞𝐬, is een gerenommeerde speler in de energie opslagindustrie,   zij boden de bezoekers een waardevolle gelegenheid om uit de eerste hand getuige te zijn van de innovatieve technologieën en innovaties die worden ontwikkeld op het gebied van batterij opslag. Tijdens het bezoek concentreerden de discussies zich op het potentieel van batterij-energieopslag om het energielandschap radicaal te veranderen en oplossingen te bieden voor netstabiliteit, integratie van hernieuwbare energie en algemene energie-efficiëntie. De delegatie kreeg de kans om de ultramoderne faciliteiten van 𝐄𝐗𝐈𝐃𝐄 𝐓𝐞𝐜𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞𝐬’ te verkennen, waardoor een uitgebreid inzicht werd verkregen in de processen die betrokken zijn bij de productie en opslag van batterijen. Een van de belangrijkste aandachtspunten van het bezoek, was het identificeren van hindernissen in het huidige regelgevingskader voor batterij-energieopslag.

Optimisme

Aan het eind van het bezoek waren de deelnemers optimistisch over de vooruitzichten voor batterij-energieopslag en de mogelijkheden voor samenwerking bij het aanpakken van uitdagingen op regelgevingsgebied. De inzichten die tijdens het bezoek zijn opgedaan, zullen naar verwachting de lopende discussies en initiatieven stimuleren die gericht zijn op het creëren van een gunstig klimaat voor de groei van batterijopslag technologieën. Deze zullen kunnen bijdragen aan een duurzamere en efficiëntere energietoekomst.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten