De 109e editie van Kunstlokaal42 Helmond

Hans Schnitzler

Filosofie van de Kroeg

Tijdens de 109e editie van Kunstlokaal42, op woensdag 19 februari, is filosoof Hans Schnitzler te gast. Vorig jaar maart verscheen zijn boek ‘Filosofie van de Kroeg’, een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben.

“De samenleving zou wel wat meer op de kroeg mogen lijken, vindt filosoof Hans Schnitzler. En nee, hij heeft niet te diep in het glaasje gekeken. De kroeg is een vluchtheuvel tussen thuis en de publieke ruimte, waar we kunnen oefenen in het omgaan met anderen. De kroeg is een perfecte plek om te contempleren, te observeren en sociale kennis op te doen. Zijn boek is een oprechte ode aan de kroeg en een heldere analyse van de kunst van het samenleven.”

Dus: wat is dat toch een kroeg? Of liever de kroeg, mijn kroeg. Het buurtcafé, de stamkroeg, al dan niet bruin. Is het je tweede huiskamer, de plek waar je altijd welkom bent, de plek waar je warmte vindt, jezelf kunt zijn en jezelf volop kunt uiten? Is iedereen welkom, of is het je stamkroeg en zijn enkel de leden van je eigen stam welkom? Het lijkt voor een Feijenoord aanhanger in shirt en met sjaal niet verstandig om het Ajax home binnen te wandelen. Levert misschien goede literatuur op (Drijfzand Koloniseren van A.F.Th. van der Heijden) maar verder enkel problemen.

‘Au café’ van Edouard Manet, een schilderij uit 1878

Het traditionele café lijkt op sterven na dood te zijn. Toch weten deze sociale pleisterplaatsen de gemoederen flink te beroeren. Dat de wereld van toog en tapkast onverminderd tot de verbeelding spreekt, komt omdat ze een menselijke maat vertegenwoordigt die in het leven daarbuiten vaak afwezig is. Hoe gaan we in ons persoonlijk leven om met chaos en wat doet het met de menselijke verhoudingen? Gaan we meer op zoek naar de menselijke maat? In zijn boek Filosofie van de Kroeg gaat Hans Schnitzler op zoek naar wat die maat behelst. De veelal onbekommerde cafésfeer staat namelijk in schril contrast met een samenlevings-klimaat dat steeds guurder en onleefbaarder lijk te worden. De politieke polarisatie neemt toe, het vijanddenken heerst alom en overal klinkt de roep om meer gemeenschapszin.

In Kunstlokaal42 neemt Hans Schnitzler de bezoeker woensdag 19 februari mee op een ongebruikelijk avontuur: een wijsgerig getinte kroegentocht, om te onderzoeken of in de microkosmos van het kleinschalige café aanwijzingen te vinden zijn voor een milder en prettiger samenlevingsklimaat.

Aansluitend gaat Hans Schnitzler met de bezoekers in gesprek, worden vragen beantwoord en kan het boek worden gekocht. (Het kost 20 euro, graag cash betalen.) Hans Schnitzler is uiteraard bereid het boek te signeren.

Het belooft dus woensdag 19 februari wederom een boeiende en avond te worden. Geen lezer, geen cultuurliefhebber, geen filosoof en geen kroegtijger mag deze avond missen!

Nieuwe rubriek: het biermoment.

Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.

Hans Schnitzler  

Hans Schnitzler (1968) is filosoof en publicist. Zijn essays en columns verschenen onder meer in de Volkskrant, NRC Handelsblad, De Standaard, De Groene Amsterdammer, Hard Gras en op het journalistieke platform Follow the Money. In 2015 debuteerde hij met Het digitale proletariaat, gevolgd door Kleine filosofie van de digitale onthouding (2017; heruitgegeven als Digitale detox, 2023) en Wij nihilisten (2021, shortlist Socratesbeker). Afgelopen november schreef hij het essay voor de Maand van de Geschiedenis: De mens, de machine & de therapeut.

Het discours moet doorgaan …

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunst en cultuur in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken. 

De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

Vergelijkbare berichten