De bekendmaking van Prins Briek L1 heeft plaats gevonden op zaterdag 6 januari

De bekendmaking van de nieuwe prins carnaval van de Keiebijters, Prins Briek L1 werd zoals dat al jaren gebeurt op het kasteelplein in het stadspark. Het carnaval gaat al vroeg, in dit nieuwe jaar van start. Dit heeft er mee te maken, dat Pasen ook zo vroeg in het jaar valt. Maar voor carnaval vierend Helmond maakt dit niets uit, want het Carnavals publiek was in grote getale aanwezig op het plein. De weergoden waren het grote publiek vandaag ook beter gezind, dan 1 jaar geleden, want toen viel de regen met bakken uit de lucht.  Men wilde er bij zijn om te zien, wie die nieuwe stadsprins van de Keiebijters ging worden.

 De nieuwe Prins

Het werd niemand minder dan Jurgen Streppel, een van onze bekende voetbal coryfeeën, van Helmond Sport. Jurgen Streppel verruilde ruim een jaar geleden, de functie van hoofdtrainer bij Roda JC, voor de rol van technisch directeur van Helmond Sport. Jurgen Streppel sloot zijn loopbaan als speler in 2005 af in Helmond en was er van 2008 tot 2011 hoofdtrainer Na het aankleden van de prins en de verdere plichtplegingen, ging het onder muzikale begeleiding naar de Hoftempel Westende. Met dit officiële gebeuren, is de start gegeven voor  een spetterende carnavalstijd,  dat bij alle hoftempels van de Helmondse carnavalsverenigingen zal gaan plaats vinden.

Keiekletstoernooi

Ook zal er op deze zesde januari  gelijk ook de start plaats vinden het Keiebijters Kletstoernooi 2024. Na deze avond volgen er nog twee op   13 januari en de derde  Kletsavond op 20 januari. De Grand Finale du KeieKlets op zaterdag 27 januari plaats gaan vinden. Al deze avonden   zijn in zalencentrum De Traverse aan de Steenweg. Er zijn in totaal 12 deelnemers over 3 avonden, die gaan strijden om een finale plaats. Uiteindelijk wijst de jury vier kletsers aan voor finale en zij gaan de strijd met elkaar aan voor de Zilveren Narrenkap.

Bekendmaking Prins Briekske

Voor wie er dan vandaag nog geen genoeg van heeft gekregen, kan op Zondagmiddag 7 januari  vanaf 14.00 uur in Hoftempel West-Ende, het evenement voor de Kiezelkeikes bijwonen.De  entree is gratis en voor niks en deze middag leidt tot de climax, van het bekend maken  wie er dit jaar de jeugd voor gaat als Prins Briekske. Dat is dus nog wel een grote verrassing.

 Vurgloeie

Vanaf 15.30 uur barst op vrijdag 9 februari het Mizunallenplein weer uit zijn voegen. Want dan kun je Vurgloeie. Eén van de publiekstrekkers is Q-Music-dj Bram Krikke. Hij treedt aan op het Mizunallenplein met zijn muzikale maten Stefan en Sean. Ook Jeroen van Zelst, Bonte Carlo, Hitmaestro en de Zware Jongens zijn deze middag van de partij.

Sleuteloverdracht

De sleuteloverdracht is op zaterdag 10 februari om 14.00 uur op het Mizunallenplein. Na de sleuteloverdracht begint het openingsfestijn. Op drie podia mogen alle carnavalsverenigingen zich presenteren. Zij ontvangen uit handen van de nieuwe Prins Briek LI een replica van de stadssleutel. Om 16.11 uur komt voor Hoftempel West-Ende de Kei uit de grond. Deze traditie gaat gepaard met het aanslaan van een authentiek vat bier door de opperbrouwer.

 Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten