Eindexamen studenten gaan er tegenaan  in de st. Lambertuskerk

De studenten van Sint Lucas uit Boxtel, die voor het uitvoeren van hun examen opdracht naar Helmond zijn gekomen, zijn er hard tegen aan gegaan.  De opdracht die zij voor dit jaar kregen, was het restaureren van de drie wanden in de St. Lambertuskerk, in een grote nis ruimte rechts voor in de kerk.  Het was mooi om te zien, met welk enthousiasme zij als team met de 13 studenten, decoratie en restauratieschilder, het hebben opgepakt.  Om dit bijzondere project te gaan doen slagen, hebben zij onder leiding van docent Joep Dirckx hard gewerkt en zal de klus eerder dan de geplande datum klaar zijn.

Onderzoek en voorwerk

 De schilderingen die zij moesten restaureren, zijn al uit de jaren twintig van de vorige eeuw en zijn toen door de firma Perey uit Venlo op deze drie muren aangebracht. Er moest eerst veel gepleisterd en geschuurd worden, maar de herstelde afbeeldingen die er nu weer op de muren staan, zien er weer perfect uit. Het was dan ook veel meet en tekenwerk wat er verricht moest worden, om de herstel sjablonen hiervoor zelf weer te maken. De slablonen moeten allemaal netjes en nauwkeurig worden uitgesneden, om het juiste beeld weer terug te krijgen. De sjablonen afbeeldingen, werden weer met schietlood en smetlijnen, nauwkeurig op de muur aangebracht. Zij hadden wel een goede taakverdeling gemaakt en hun docent Joep Dirckx zag er goed op toe, dat alles volgens de planning bleef gaan.

De oplevering

De datum van de oplevering en het einde van hun examen opdracht wordt dan ook perfect gehaald. Het helse karwei is dus helemaal volgens plan verlopen en kan het steigerwerk weer worden afgebroken. Deze 12 meiden en 1 jongen, hebben het fantastisch gedaan in de Helmondse Sint Lambertuskerk en zij gaan hier heel mooi restauratiewerk achter te laten. Volgende week zal het hele project door de examencommissie worden beoordeeld en als het dan goed is, kan de pastoor weer een vinkje plaatsen.

 Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten