Eindexamen studenten van Sint Lucas weer in de st. Lambertuskerk

Al vele jaren blijven ze komen, de studenten van Sint Lucas uit Boxtel. Ze zijn weer gestart met hun eindexamen opdracht in de St. Lambertuskerk. De opdracht voor dit jaar is, het restaureren van drie wanden in de Lambertuskerk, in een grote nisruimte, rechts voor in de kerk. Het is een spiegelruimte van de opdracht van 2022, toen hebben ze de ruimte de linker nis onder handen genomen. Het is mooi om te zien op welke manier, de 13 studenten decoratie en restauratieschilder, weer aan de slag zijn gegaan, om dit bijzondere project te gaan doen slagen.

Onderzoek en voorwerk

De studenten hebben in het voor traject eerst alles al moeten onderzoeken,   hoe zij dit karwei zullen gaan klaren. De schilderingen die zij moesten restaureren, zijn al uit de jaren twintig van de vorige eeuw en zijn toen door de firma Perey uit Venlo op deze twee muren aangebracht. Er wordt nu eerst veel gepleisterd en geschuurd, maar de afbeeldingen die er nu op de muren staan, moeten er later als het karwei klaar is, ook weer terug opgebracht zijn. Het is dan ook veel meten, tekenen en berekenen van de straks te gebruiken sjablonen. De slablonen moeten allemaal netjes en nauwkeurig worden uitgesneden, om het juiste beeld weer terug te krijgen. Deze sjabloon afbeeldingen, worden straks weer met schietlood en smetlijnen, nauwkeurig op de muur aangebracht. Er is veel handwerk te verrichten, bij zulk soort restauraties, door de studenten en dat weten ze allemaal.. Zij hebben wel een goede taakverdeling gemaakt en hun docent Joep Dirckx ziet er op toe, dat alles volgens de planning verloopt. Deze grote klus zal worden geklaard worden, door maar liefst 12 meisjes en 1 jongen. Vorig jaar waren het nog 3 jongens en 11 meisjes.  Het is een zeer creatief beroep waar voor gekozen wordt en dat is schijnbaar meer weggelegd voor de meisjes.  De jongens kiezen meer voor IT en techniek.

17 november

In de komende weken tot 17 november, zullen de studenten deze misschien wel koude kerk moeten gaan trotseren en met hun enthousiasme, de klus moeten gaan klaren. Om het helse karwei helemaal volgens plan te laten verlopen, is de werkruimte helemaal rondom in de steigers gezet. Deze 12 meiden en 1 jongen, hebben het plan opgevat, om hier in de Helmondse Sint Lambertuskerk, een mooi stukje restauratiewerk achter te laten. We wensen ze allemaal veel succes en als het karwei straks weer geslaagd is, drinken we er nog een glaasje op.

 © Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten