Generale repetitie voor een indrukwekkend concert van fanfare De Vooruitgang

Uw wijkverslaggever was getuige, van een indrukwekkende generale repetitie, in het gebouw van fanfare De Vooruitgang in Stiphout. De bezoekers van dit bijzondere concert, zullen dan ook verrast gaan worden op zondagmiddag 29 oktober. Dan zal fanfare De Vooruitgang uit Stiphout weer een bijzondere voorstelling geven. Zij spelen prachtige muziek en deze mooie klanken worden versterkt door een speciaal voor hen geschreven verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Helmond. Een indrukwekkend concert door Fanfare De Vooruitgang met als verteller Rufus Hegeman – ‘VRIJ!?’

Maart 1944

Het is maart 1944 als er tijdens een razzia, op een concertavond aan de heer Hegeman de vraag wordt gesteld: “Ausweis, Herr Hegeman!”

Bijzonder verhaal


Fanfare “De Vooruitgang” vond dit een heel bijzonder verhaal en is met dit onderwerp aan de slag gegaan en presenteert Häftling 9203. Het zenuwslopende verhaal van de zoon van de Helmondse fotograaf Hegeman, opgetekend en verteld door zijn kleinzoon Rufus Hegeman.

Gered door..

Woord en muziek versterken elkaar op indringende wijze in deze voorstelling, gebaseerd op verhalen uit het Helmond van toen en het Oekraïne van nu. De zoon van de Helmondse fotograaf werd tijdens een concertbezoek in Eindhoven gearresteerd door de Duitsers en gevangengezet in Kamp Amersfoort. Hij staat klaar om op transport te worden gezet naar Duitsland, maar wordt gered door… een camera?

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven en na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vorig jaar, maar ook na het geweld in Israël en in de Gazastrook in de afgelopen weken, blijkt opnieuw dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is en ook vandaag de dag zeer actueel. 

Bijzondere geste

Een bijzondere geste van de fanfare.  Zij verloten voor deze voorstelling,  vijf keer twee kaarten onder Helmonders, die de oorlog meemaakten. Zij kunnen zich melden bij dit emailadres (info@fanfaredevooruitgang.nl)

Kaarten verkrijgbaar bij, Theater Het Speelhuis.  € 15,00                                                                        De uitvoering is op zondag  29 oktober 2023 – 15:00u

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten