Helmond 79 jaar bevrijdingsviering

Zoals elk jaar, op 25 september, waren er ook nu weer veel inwoners van Helmond naar het Hortensiapark gekomen. Er werd nu voor de negen en zeventigste keer herdacht, dat Helmond werd bevrijd in 1944. Deze feestelijk viering en herdenking vindt al jaren plaats in het Hortensiapark, bij het monument van Joris en de Draak. Iedereen was er van harte bij uitgenodigd en velen hebben dus ook van de uitnodiging gebruik gemaakt. 

Muziekale opening door HMC

Het programma, dat om zeven uur begon, werd met muziek opgeluisterd door het Harmonieorkest van het Helmonds Muziekcorps, dat hiermee voor de muzikale omlijsting zorgde. Zoals het ook al vele jaren een traditie is, staat de erewacht van Veteranen van Helmond, in vol ornaat aangetreden onderleiding van de voorman Wim Boonstra.

Opening

Om zeven uur werd de opening van de avond gedaan door de ceremoniemeester, mevrouw Verouden- Berens. Zij deed dat namens het organisatiecomité van deze avond, stichting Helmond 25 september 1944.

Het officiële deel van deze bevrijdingsviering werd gedaan door burgemeester Elly Blanksma. Zij hield een mooie toespraak die paste in de roerige tijden van heden. Het betrof hier een ware gebeurtenis van een Helmondse vrouw. Op 20 augustus 1944 werd op het station van Eindhoven een 22-jarige Helmondse vrouw aangehouden. Haar naam was Maria Wilhelmina Bakels, Zij werd aangezien voor een verzetsstrijdster uit Bakel. Zij had echter een probleem, want zij kon haar onschuld niet bewijzen en werd afgeleverd bij de Eindhovense Ortskommandantur een het Stationsplein. Dit werd het begin van een lijdensweg, die eindigde in het concentratiekamp in Ravensbrück. Onder de aanwezigen vanavond, was ook de kleindochter van Maria.

Hierna werden door Burgemeester Elly Blanksma en wethouder Erik de Vries, de bloemen gelegd  bij het monument van Joris en de Draak. Deze werden gevolgd door diverse anderen.

Bevrijdingsvuur

Nu werd dan het bevrijdingsvuur op deze avond werd binnen gedragen door de jeugdleden van HAC en overgedragen aan burgemeester Elly Blanksma. Dat vuur was een week geleden vanuit Mariahout door lopers van HAC, naar Helmond gebracht. De burgemeester ontstak met dit vuur, de Bevrijding vuurschaal, die daarvoor was opgesteld.

Aansluitend werd door het HMC, het Wilhelmus gespeeld, dat aansluitend gevolgd werd door het Signaal Taptoe en een minuut stilte in het Hortensiapark.

Ook werd er hier weer aandacht besteed aan de lege stoel met schoenen en helm. Dit is de zogenaamde “Vacant Chair “, die de gedachte symboliseert, aan de militair die niet is teruggekeerd uit de strijd en hiermee verkeert deze persoon toch in ons midden.

Deze avond, van de feestelijk bevrijdingsviering, werd verder ook nog opgeluisterd door het duw EM en EM die voor een feestelijke sfeer verhoging zorgde in het Hortensiapark  Zij hadden een aantal liedjes, die bij de aanwezigen aanspraken en er dan ook hier en daar op de achtergrond meegezongen.

Aan het einde van deze avond, werd iedereen bij de horecatent uitgenodigd, voor het nuttigen van een hapje en een drankje.

Vrijheidsvlag

Bij de afsluiting van de viering, Vuur over de Peel in Mariahout, werd vorige week de VRIJHEIDSVLAG overhandigd door burgemeester Frank van der Meijden, aan burgemeester Elly Blanksma van Helmond. Helmond is in 2024 de stad, die de organisatie van het Vuur over de Peel, in handen krijgt. Het zal een geweldige 80-jarige bevrijdingsviering gaan worden. Verschillende Helmondse organisaties zijn er al enige tijd mee bezig.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten