Kom ook langs, 9-10 september Open Monumentendag!

Duizenden monumenten in het land openen de deuren in het weekend van 9 en 10 september, net als het eeuwenoude Kasteel Helmond. De grootste, vierkante waterburcht van Nederland, gebouwd rond 1325, ligt midden in de stad en is daardoor goed bereikbaar als leukste kasteeluitje van Helmond. Speciaal voor dit weekend biedt het kasteel iedereen wat wils aan geschiedenis en kasteelschatten en eeuwen aan unieke verhalen. De toegang tot het kasteel is gratis, bezoek je de andere locatie (Kunsthal Helmond) van Museum Helmond, dan ontvang je 50% korting op de toegangsprijs.

Levend erfgoed

Het landelijke evenement Open Monumentendag heeft dit jaar als thema Levend Erfgoed. Daarmee wordt onder andere bedoeld de tradities, gebruiken en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben mee gekregen en die zij zich eigen hebben gemaakt door de eeuwen heen. Anders dan de stenen van het gebouw, is dit Levend Erfgoed voortdurend in beweging en verandert het mee met de tijd en van beoefenaar tot beoefenaar.

Mini-expo archeologie

Ieder jaar weer maakt stadsarcheoloog Theo de Jong een mini-expositie over het thema. Wat je precies gaat zien, blijft nog een verrassing. De tentoonstelling kun je bezoeken in de Ridderzaal.

Hoe leefden onze kasteelbewoners?

Van adel tot de gewone man of vrouw, ze leefden en werkten op ons kasteel door de eeuwen heen. Ooit begonnen als gesloten verdedigingsburcht, ontwikkelde Kasteel Helmond zich als een comfortabel verblijf met alle pracht en praal voor de adel tot uiteindelijk ‘huis van de stad’ waar onder andere de burgemeester en ambtenaren zetelden. Vanaf 1980 is het kasteel een museum. In grote lijnen kende ons kasteel vier kasteelfamilies waarover je meer leert bij je bezoek. Eeuwen aan verhalen zijn opgetekend, en we tonen de mooiste schatten erbij.

Ontmoet de kasteelbewoners en -gidsen

Wie precies aanwezig zal zijn, blijft nog even geheim. Maar wie weet is het kasteelheer Wesselman die je alles kan vertellen over zijn leven op het kasteel. Of misschien tref je de kokkinnen wel en de timmerman die precies weten hoe je op z’n middeleeuws kookt of hout bewerkt.

Kijk uit, kasteel in brand!

Ontdek het mysterie over de echtgebeurde kasteelbrand in 1549, op de eeuwenoude zolder tijdens een spannende tour. Reserveren is niet nodig, je kan meedoen met de zoldertour om 11:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur. Kom alvast in de sfeer en speel het XXL bordspel in de ronde torenruimte. Wie wint, die verliest dus kijk uit!

Maak je eigen kruiden

Vul een buideltje met heerlijk geurende gedroogde (thee)kruiden en gebruik het als geurzakje of om thee van te zetten.

Speuren & verkleden

Zittend op de troon in de grote ridderzaal is jouw kans voor een unieke selfie. Ook kun je speuren in de spannende kelders van het kasteel en allerlei kasteelgames doen. Zoals wat at de kasteelheer zoal? En hoe ging hij gekleed.

Jammie, lekkernijen!

Zin in smakelijke gerechten en heerlijke dranken? Kom je eigen drankje tappen en proeven in ons gezellige Kasteelcafé. Onze menukaart biedt daarnaast allerlei (regionale) zoete en zoute lekkernijen.

Spelen op z’n middeleeuws

Ook kun je elke dag op z’n middeleeuws spelen op het binnenplein van het kasteel. Dat is niet alleen leuk maar ook leerzaam! Wie gamed er niet tegenwoordig, maar je kan je ook supergoed vermaken met oude spellen.

Ga voor meer info over het programma, actuele tarieven en openingstijden naar www.museumhelmond.nl. Je kan online een ticket aanschaffen via de website of een kaartje kopen aan de balie.

Kasteel Helmond (Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond, telefoon 0492 587716) en Kunsthal Helmond (F.J. van Thielpark 7, 5707 BX Helmond, telefoon 0492 587716) zijn samen Museum Helmond. De beide locaties liggen in het centrum van Helmond en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Met de trein stap je uit op station Helmond, het is circa 10 -15 minuten lopen naar Museum Helmond. Parkeren kan parkeergarage Boscotondo die zich onder de Kunsthal bevindt. Ga naar www.museumhelmond.nl voor actuele informatie over openingstijden, prijzen en het activiteiten- en tentoonstellingsprogramma.

Vergelijkbare berichten