Moeder Stien van den Elsen- Munsters wordt 100 jaar

De tijd leert het ons, we worden steeds ouder en dus zijn er ook steeds vaker mannen en vrouwen die de honderd jaar bereiken. Zo ook nu weer een honderdjarige in de Ameideflat in Helmond. Degene die nu de eer heeft, om de honderd jaren aan te tikken, is mevrouw Stien van den Elsen-Munsters. Op deze bijzondere dag, krijg je natuurlijk ook bijzonder bezoek. De burgemeester van Helmond, Elly Blanksma, komt haar persoonlijk een bezoek brengen en haar geluk wensen met het behalen van deze 100-jarige mijlpaal.

Historie

Stien van de Elsen werd op 20 november 1923 in Erp geboren, het gezin had dan 7 kinderen. De oudste was Leen en daarna kwamen August, Willy, Betsie, Leo, Annie en tot slot Stien. Stien en Betsie zijn nu nog de enige die nog onder ons zijn en Betsie is ook graag bij deze verjaardag van Stien aanwezig. Vader Munsters was smid van beroep en zij hadden een familiebedrijf, waar altijd veel werk te doen was. Stien werkte dan ook al op jonge leeftijd, thuis in het bedrijf. Later heeft zij ook in Veghel en bij een tandarts gezin in Den Bosch gewerkt.

De vlam sloeg over

Stien vond de over buurjongen, die bevriend was met een broer van haar, wel leuk. Dit was Antoon van den Elsen. Zij kregen verkering en zijn op 8 februari 1949 getrouwd. Omdat Antoon bij van Vlissingen textiel in Helmond werkte, was het beter dat zij in Helmond gingen wonen. Nu was dat in die tijd ook eerder gezegd dan gedaan, maar het geluk stond aan hun zijde. Eerst hebben ze in een bovenwoning in de Dijksestraat gewoond. Hier is hun dochter Annemie is geboren.

Het gezin

Na enige tijd hadden ze toch een woning gevonden in de Brantstraat. Hier werd het gezin uitgebreid en werd eerst Diny en daarna Bart geboren. Toch was het wonen hier nog niet helemaal naar hun zin en toen zijn ze weer verhuisd naar de Hoogeindsestraat. Hier werd de jongste zoon Rob geboren en toen vonden ze dat het gezin met vier kinderen compleet was. Inmiddels is door de jaren heen de familie uitgebreid en zijn er acht kleinkinderen, twaalf achter kleinkinderen en is het tweede achter, achter kleinkind onderweg. Hiermee heeft ze dus vijf generaties en daar is Stien heel erg trots op. Dat komt ook omdat ik al zo oud ben geworden, zegt ze dan. Stien is ook heel blij met haar 3 schoonkinderen, Kees, Tinie en Lena.

Het is niet te vermijden en zijn er helaas ook minder leuke dingen, in het leven te melden. Haar man Antoon is in 1994 veel te vroeg overleden, maar ook haar dochter Diny en schoondochter Carina, zijn hun veel te vroeg ontvallen.

Verhuist naar de Ameideflat

Stien is uiteindelijk verhuist naar de Ameideflat. In eerste instantie wilde ze dat helemaal niet, want ze ging niet bij die oude mensen wonen, zei ze. Uiteindelijk heeft ze toch haar intrek genomen en nu is ze heel blij dat ze hier woont. Stien was in haar leven een heel creatief mens. Alle kleding voor haar kinderen en haarzelf, maakte ze op de naai- en breimachine. Ze maakte poppen en beren en naaide veel kleertjes van Vliscostof voor de missie.

Dag invulling

Breien doet ze nog steeds, alhoewel nu wel veel simpeler. Daar is ze de hele dag mee bezig. Sinds een paar jaar kookt ze niet meer zelf, maar gaat ze lekker eten beneden in het Ameide restaurant. Het eten is hier altijd goed, zegt ze en ook met een lekker toetje na. Stilzitten is er voor Stien niet bij, want op dinsdag en donderdag gaat ze nog naar de dagactiviteit. Dat vindt ze altijd heel gezellig en gaat ze met de andere Rummikup spelen. Als het in de zomermaanden toelaat, gaat ze met een groep bewoners en vrijwilligers op de maandagmiddag met de rolstoel wandelen en dat vindt ze ook erg fijn. Stien is erg tevreden hier in de Ameideflat en ze wil hier ook niet meer weg. Ze is heel blij met de verzorging en het (zorg) personeel.

Bijzondere felicitaties

Ze vond het heel fijn dat burgemeester Elly Blanksma haar een bezoek kwam brengen, op deze bijzondere verjaardag. Ook had ze felicitatie brieven ontvangen van het koninklijk huis van de Koning en de commissaris van de Koning in Brabant. Honderdjarige Stien, moeder, oma, overgrootmoeder, over overgrootmoeder en zus van Betsie, van harte gefeliciteerd met uw 100e verjaardag.

Tekst en Foto’s , Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten