Muziekdramatisch concert  fanfare De Vooruitgang – Häftling 9203

Bijna 80 jaar na de bevrijding van Helmond, vieren we hier jaarlijks op diverse plekken in onze mooie stad, onze vrijheid. Een vrijheid die sinds de inval van Rusland in Oekraïne, in februari 2022, ineens een stuk minder vanzelfsprekend is geworden. Woord en muziek versterkten elkaar in dit concert op indringende wijze. Het was ook een bijzonder muziekdramatische concert, over vluchten en leven in angst in tijden van oorlog. Het is een uitvoering geworden, waarvan een volle zaal in het Speelhuis, met volle teugen heeft kunnen genieten.  Een compliment voor de dirigent en zijn orkestleden, is hier zeker op zijn plaats.

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Deze geweldige voorstelling was gebaseerd op waargebeurde verhalen, uit de oorlog in het Helmond van toen en de oorlog in het Oekraïne van nu. Bevlogen acteurs en het fanfareorkest van De Vooruitgang Stiphout vertelden een aangrijpend verhaal, waarin angst, woede en spijt, werden afgewisseld door geloof, hoop en vertrouwen. Zij vertelden de gebeurtenissen, gezien door de ogen van de mensen die er deel van uitmaakten. Vrijheid wordt zwaar bevochten en is echter nooit vanzelfsprekend. Vrijheid moeten we allemaal koesteren en er heel goed mee omgaan, want hij kan zomaar ineens teniet worden gedaan. Een recent voorbeeld is de oorlog die nu weer is ontstaan, in het Midden-Oosten. Fanfare De Vooruitgang presenteerde op deze zondagmiddag, een muziekdramatische productie met een verhaal over de Helmondse fotograaf Hegeman die in de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd naar kamp Amersfoort.

Maart 1944

Het is in maart 1944 en er is een razzia gaande van de Duitsers tijdens een concertavond, waar Jacobus  Hegeman ook aanwezig is en dan wordt hem plots gevraagd:  “Ausweis, Herr Hegeman!”  Fanfare “De Vooruitgang” presenteert Häftling 9203. Het was een zenuwslopend verhaal van de Helmondse fotograaf Hegeman, dat was opgetekend en verteld door zijn kleinzoon Rufus Hegeman. Woord en muziek versterkten elkaar op indringende wijze in deze voorstelling. Rufus Hegeman heeft het aanwezige publiek, op sublieme wijze met zijn geschiedschrijving, door het hele verhaal geleid.

Kamp Amersfoort

De fotograaf werd gearresteerd en gevangengezet in Kamp Amersfoort. Op een gegeven moment staat hij, evenals vele van zijn lotgenoten klaar om op transport te worden gezet naar Duitsland, maar dit transport wordt plotseling uitgesteld.  Zijn vader, die al eerder een fotozaak was begonnen aan de Steenweg, bedacht een list. Hij wist een Duitser om te kopen, door hem een mooie fotocamera te schenken. Hier voor moest die Duitse soldaat dan regelen, dat Jacobus Hegeman van de lijst werd afgehaald waarop hij stond vermeld om naar een Duits concentratiekamp te worden getransporteerd. De truc lukte, want op een ochtend appel werd aan Jacobus Hegeman te verstaan gegeven, dat hij niet meer op de lijst van het transport stond en naar huis mocht gaan.

 Helmondse Veteranen

Dat ook het bestuur van Fanfare De Vooruitgang, op de hoogte bleek te zijn van het bestaan van dit jaar, door Henk v Dijk opgerichte stichting voor 600 de Veteranen in Helmond, stuurde men de stichting Veteranen Helmond, een uitnodiging met de volgende tekst. Omdat ook wij als fanfare De Vooruitgang de mening zijn toegedaan, dat bevrijding niet iets vanzelfsprekend is, willen wij graag een delegatie van de Stichting Veteranen Helmond uitnodigen om deze bijzondere muziekdramatische productie te komen opluisteren. Een aantal Veteranen hebben aan deze uitnodiging gevolg gegeven. Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten