Nieuwbouw opvang daklozen D’n Herd wind dicht en beschermd tegen de kou.

Na een jaar van de vele foto’s, van de opbouw van de nieuwbouw, voor daklozen D’n Herd heb ik nu een uitnodiging gehad om de wind dichte binnenkant te komen fotograferen. We zijn nu zo’n jaar verder sinds de sloop van het oude gebouw en de feestelijke start nu een jaar geleden, van dit nieuwe gebouw. Drie maanden geleden werd nog feestelijk het bereiken van het hoogste punt gevierd en onlangs werd het laatste muurdeel, aan de achterzijde op zijn plaats gezet. Winddicht is de hele zaak en nu kan men op een aangename manier aan de afwerking en inrichting van de binnenkant gaan werken.

Diversiteit aan werklieden

Het is een diversiteit aan werklieden, die zich binnen in het gebouw bezig houden. Electromonteurs en mannen voor alle sanitaire voorzieningen. De techneuten voor de verwarming en koeling. De schilders, behangers, stukadoors, timmerlieden, tegelzetters en metselaars. Zij zijn allemaal bezig, om er voor te zorgen, dat er straks over enkele maanden prachtig nieuwe opvang voor onze dakloze medemens klaar staat. Het zijn mooie menswaardige  studio’s  met mooie sanitaire ruimtes, waarin zich de toilet en de douche bevind. Ook de 10 nachtopvangkamers zien er straks prima uit. In de uitvoering van de studio’s, zit op de verdiepingen nog wel enig verschil. Er zit natuurlijk ook een heuse machinekamer in dit gebouw.

Gebouw met een aanzien

Het gebouw heeft, als je het vanuit het centrum benaderd, helemaal bovenaan twee zeer grote gekleurde vogels tegen de gevel aan zitten. Het is een duidelijk herkenningsteken  dat hier voor D’n Herd is aangebracht en dat zal in de loop der tijd ook wel als gebouw herkenning zijn rol krijgen. Terug denkend realiseer ik mij zelf, dat vele van mijn nog levende leeftijdsgenoten, kunnen vertellen wat hier op deze plek allemaal gestaan heeft. Het waren lange tijd geleden, de oude huisjes in de Bindersestraat en toen die werden gesloopt kwam er de nieuwbouw van de H. Hartkerk. Die heeft het eigenlijk niet zo lang volgehouden, als men waarschijnlijk wel verwacht zou hebben. Maar toen hier de slopershamer aan te pas moest komen en de kerk verdwenen was, kwam hier in 1983 een nieuw gebouw voor de opvang van daklozen. De opvang van deze mensen, vond tot op dat moment plaats, in een gebouw rechts  op de hoek bij de kerk van het toenmalige Kapucijnerklooster aan de Molenstraat.

Gesloopt na 39 jaren

Na 39 jaren werd de sloophamer op deze plek, ook weer ter hand genomen en ging ook dit D’n Herd gebouw tegen de vlakte. Het was niet meer van deze tijd en het was bovendien ook te klein geworden voor de opvang. Het gebouw dat nu is verrezen, zal de leeftijdsgenoten waarover ik sprak, wel ruimschoots gaan overleven. Over een paar maanden zullen we kunnen zien, wat voor een mooi en modern gebouw, dit D’n Herd geworden is.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten