Foto’s: Nieuwe route van de optocht op carnaval zondag
Op zondag 2 maart trok vanaf 13.30 uur, de Gezelligste Optocht van het Zuiden, door de Helmondse binnenstad. Er was echter wel een grote route wijziging doorgevoerd. Dit jaar was gekozen voor een nieuwe route, die het publiek de kans bood, om de optocht te zien vanaf allerlei nieuwe plekken. De oorzaak van de wijziging kwam, omdat er op de vaste route, bij de bibliotheek een groot bouwplan en wegafsluiting was. De verwachting is dan ook, dat dit ook nog wel in 2026 zal gaan gebeuren. Het motto voor dit jaar is, “Hillemòl Ondersteboven“.
Nieuw vertrek
Alle deelnemers vertrokken daarom nu vanaf het Ameideplein. Dan ging het via de Noord- en Zuid-Koninginnewal richting de Kasteel-Traverse. Hier ging de hele stoet rechts af over de Kasteel-Traverse. Dit gebeurde onder bijna “zomerse omstandigheden“ op de Kasteel-Traverse, dit was echte genieten op deze nieuwe route. Deze werd hierdoor afgesloten voor verkeer, zodat het publiek aan de stadszijde veilig kon genieten van de kleurrijke praalwagens, groepen en loopgroepen die het water hoog overstaken. Na deze oversteek ging de stoet, na het passeren van de 3 paalwoningen, rechtsaf de Prins Hendriklaan in. Van hier uit, werd dan weer de oude route, bij de Steenweg op gepikt. Nu ging men in de richting van de Stadsbrug, zoals dat altijd al was en eindigde het feest op de Kanaaldijk-NW ter hoogte van de Havenbrug, bij Raijmakers textielfabriek.
Wat betekent dit voor het publiek?
Langs de Kasteel-Traverse konden de toeschouwers dit jaar genieten van een uniek uitzicht en warme temperatuur in de volle zon. Door de nieuwe opstelling was er meer ruimte voor publiek en bleef één rijstrook van de Kasteel Traverse vrij voor hulpdiensten. Een extra voordeel was dat de nieuwe route ook nieuwe plekken aandoet én 400 meter langer is dan voorheen.
Goed overleg
Na overleg tussen de Keiebijters en gemeente Helmond is gekozen voor deze alternatieve route, die zowel veiligheid als toegankelijkheid voor het publiek garandeert. “Het was belangrijk om beide kanten van het kanaal aan te doen”, legt Keiebijters-voorzitter Rob van Oorschot uit. “Met de Kasteeltraverse als hoogtepunt wordt het een unieke optocht.”
Blijvende verandering?
De Keiebijters benadrukken dat de nieuwe route voorlopig voor 2025 en mogelijk 2026 geldt. Daarna wordt geëvalueerd of een terugkeer naar de originele route wenselijk is. De reacties van zowel deelnemers als toeschouwers spelen daarbij een grote rol. De prijsuitreiking vond, geheel volgens traditie, om 18.00 uur plaats op het Mizunallen-plein en dat zat natuurlijk ook weer vol verrassingen.
Tekst en foto’s, Henk van Dijk