Open Monumenten Dagen in Helmond redelijk bezocht

Het Comité ‘Open Monumenten Dagen Helmond’ kan ook dit jaar weer terugzien op redelijk bezochte Monumenten Dagen. De grootste tegenspeler op deze 2 dagen dat was de zon met haar hoge temperatuur. Nooit in de voorgaande jaren was het zo warm. Hieraan is het waarschijnlijk te wijten dat de meeste mensen liever in schaduw vertoefden dan in warme gebouwen rond te lopen.

Bezoekers keuze

Niet tegenstaande deze omstandigheden is er toch een redelijk goed gemiddelde gescoord. Zo was er een bijzonder hoog bezoekers aantal in het Kasteel van Helmond. Er waren veel ouders met kinderen die zich ook zeer educatief konden vermaken op diverse plekken in het Kasteel. Ook in de prachtige St.-Lambertuskerk, in het centrum, was er een goede inloop. Deze driebeukige kruisbasiliek, met zijn prachtig interieur, werd ook goed bezocht. Hier kwamen ook bezoekers binnen die niet in Helmond woonden, maar hadden gehoord van de OMD dagen in Helmond en ook in het centrum waren en dan ook maar gelijk het Kasteel en St.-Lambertuskerk bezochten.

Draaiorgelmuseum geluiden

Ook Loods 20 met haar Draaiorgelmuseum lag in de smaak bij bezoekers. Hier werd door de bezoekers, ondanks dat zij voor het Edah Museum een kaartje moesten kopen, omdat die niet meededen met de OMD, de beide musea bezocht. Het waren vooral de bezoekers die voor het eerst in het Draaiorgelmuseum kwamen een bijzonderheid om naar de muziek van de aanwezige orgels te luisteren. De reactie op de beide musea was zeer enthousiast van de bezoekers. Vooral de mensen van buiten Helmond die hier waren raakten er niet over uitgepraat en kwamen nog wel een keer terug was hun antwoord.

Warande en Atrium

IVN Helmond, verzorgde in de kraam die nabij de Warande tegenover de Warandelaan, de nodige uitleg en voorlichting. Hierna werd in groepjes onderleiding van een gids een uitleg wandeling door de Warande gemaakt. Dit was ook met positieve geluiden van de bezoekers na afloop van alles.

Het zijn voor mij over het algemeen, maar momentopnames voor wat betreft het vaststellen van de bezoekers aantallen. De vrijwilligers van het Atrium timmeren hard aan de weg om van hun home een mooi bezoekerscentrum te maken. Zij waren naar mijn mening ernstig de dupe van het warme weer. Het bezoekersaantal had hier voor wat het Atrium te bieden heeft best wat hoger mogen zijn.

Helmonds dialect

Voor de lezing van prof. dr. Jos Swanenberg over het dialectgebruik in Noord-Brabant was veel belangstelling. Ook Wim Daniels maakte zijn opwachting in het Speelhuis en samen met Jos Swanenberg maakten zij er een humorvolle en leerzame middag van. De aanwezige bezoekers hebben zich dan heel goed vermaakt. De bekende slogan, ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd ‘, werd door de beide heren helemaal gemaakt.

Heemkundekring Helmont

De Heemkundekring Helmont had dit jaar een plek gevonden bij het Jan Visser Museum.  Een rede voor deze plaats en niet op de markt waar ze normaal in een kraam op de kunstmarkt staan is niet bekend. Op de markt kregen ze wel altijd een grote toeloop van bezoekers en of dat hier nu ook zo is horen we later nog wel.

Cacaofabriek

Ook de filmmiddag in de Cacaofabriek was heel goed bezocht. Onder leiding van Jan van Bussel werden er historische films vertoond die dan begeleid werden met de nodige uitleg van Jan van Bussel. 

Even gelijk een vraag beantwoorden, U kunt de foto’s aanklikken en dan kunt u ze paginagroot allemaal bekijken.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten