Oplevering van prachtig stuk restauratiewerk van Sint Lucas

De eindexamenstudenten van Sint Lucas, hebben weer geflikt.  In de St. Lambertuskerk, hebben ze samen een restauratieopdracht van een gedeelte in de kerk, tot een goed einde gebracht. Alweer vele jaren, komen de studenten van Sint Lucas uit Boxtel, voor het uitvoeren van hun examen opdracht naar Helmond. De opdracht voor dit jaar was, het restaureren van drie wanden in de Lambertuskerk, in een grote nis ruimte, rechts voor in de kerk.  Het was weer mooi om te zien op welke manier, de 13 studenten decoratie en restauratieschilder, een maand geleden aan de slag zijn gegaan, om dit bijzondere project te gaan doen slagen.

One team, one mission

Deze slogan was ook zeer van toepassing op deze groep, die op een geweldige manier samen werkten. Het was schuren, plamuren, allerlei sjablonen uitsnijden, passen en meten en dergelijke handeling, om alles voor elkaar te maken. Maar, voor het zoveelste jaar op rij, hebben de studenten van Sint Lucas uit Boxtel hun examenopdracht weer tot een goed einde gebracht. De opdracht voor dit jaar was het restaureren van drie wanden in de kerk,die een spiegelbeeld waren van het vorig jaar. Het was mooi om te zien op welke wijze de dertien studenten decoratie en restauratieschilder, dit hebben gedaan.

De schilderingen die zij moesten restaureren, waren al in de jaren twintig van de vorige eeuw door de firma Perey uit Venlo op deze muren aangebracht. De benodigde sjablonen die gemaakt werden, met smetlijnen en schietlood werden op de muur gezet en de afbeelding weer opnieuw aangebracht. Het was een klus met veel handwerk, die ze hier moesten verrichten in dit deel van de St.Lambertuskerk.

Vijf weken

In vijf weken tijd, met een redelijke temperatuur in de kerk trotserend en met veel enthousiasme, hebben zij de drie muren weer mooi toonbaar gemaakt. Ook was dit jaar hun allesweter docent Joep Dircks, ook weer van de partij, die hun met raad en daad bijstond. In de nabespreking op vrijdagmiddag, mochten ook een paar studenten hun verhaal doen, over het verloop van deze restauratie klus. Het is in ieder geval weer een geweldig mooi kunstwerk geworden, dat deze 12 meiden en 1 jongen, hier in de Helmondse Sint Lambertuskerk, hebben achtergelaten.

Dit alles, resulteerde in de mededeling aan de studenten, dat ze allemaal aan de gestelde verwachting hadden voldaan. Het hele team werd door pastoor Seidel bedankt en gefeliciteerd met het bereikte resultaat. Oud docent Frans van de Leur liet de kurken knallen en kon er een toast worden uitgebracht, met een heerlijk glas Champagne. Proost en Chapeau op een fantastisch resultaat dat jullie hier, met z’n allen dit jaar weer hebben bereikt.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten