The making of ‘Altijd in het Nu’
Julienne Tullemans en Bert Loerakker
The making of ‘Altijd in het Nu’
De 98e editie van Kunstlokaal42, op woensdag 17 januari 2024, staat geheel in het teken van actieve oudere kunstenaars, zeg maar de 65plussers met (nog steeds) een staande praktijk. Te gast zijn hoofd Cacaofabriek Expo Julienne Tullemans en curator Bert Loerakker. Zij komen vertellen over de totstandkoming van de aan dit thema gewijde expositie ‘Altijd in het Nu’, die nog te zien is tot 11 februari 2024 in de Cacaofabriek.
Hoe beïnvloedt het ouder worden de artistieke praktijk van kunstenaars? Wanneer komt het ultieme meesterwerk, als dat al gebeurt? Waar komt de drive vandaan om alsmaar meer te maken, terwijl niet al het werk goed terecht komt en gezien wordt? Bert Loerakker, zelf een actieve oudere kunstenaar, is curator van ‘Altijd in het Nu’ en selecteerde samen met de artistieke commissie van De Cacaofabriek Expo acht kunstenaars op leeftijd, met zowel een landelijke bekendheid als regionale helden en zowel mannen als vrouwen met een diversiteit in disciplines: Johan Claassen, Jan van Duynhoven, Ria van Eyk, Christie van der Haak, Corry van Hoof, Theo Kuijpers, Guido Lippens en Lydia Schouten.
Christie van der Haak, installatie speciaal gemaakte voor deze plek
Kunstenaar zijn is geen baan, het is een manier van leven, vol onderzoek en experiment. Dat bewijzen deze kunstenaars op leeftijd, tussen 73 en 85 jaar, die nog steeds actief zijn met hun werk en het presenteren daarvan, en zich blijven vernieuwen in artistiek opzicht. Met de tentoonstelling wordt de vitaliteit van het werk en hun beroeps-praktijk getoond, soms in relatie tot het vroege werk. De titel is gekozen, omdat kunstenaars slechts zelden in het verleden van hun beroepspraktijk blijven hangen, terwijl zij ook niet overmatig bezig zijn met de toekomst. Het nu is het enige wat telt.
Lydia Schouten, Yes, we are singing in dark times. 2020-22
Altijd in het eeuwige †
Johan Claassen (Beek en Donk, 1943-2023)
Tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling is Johan Claassen (Beek en Donk, 1950) overleden op 20 oktober 2023. Zo lang als zijn energie het toeliet is hij bezig geweest met de voorbereidingen voor zijn deelname aan de tentoonstelling in De Cacaofabriek. De Cacaofabriek is verdrietig dat hij niet meer bij ons is, maar blij dat zijn werk postuum een onderdeel is van ‘Altijd in het Nu’.
Publicatie en randprogramma
Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie met acht interviews door Rob Smolders. Hij was in de jaren ‘80 de oprichter van Metropolis M en heeft net als de kunstenaars die hij interviewde een lange historie in de Nederlandse kunstwereld. Daarnaast is er een randprogramma met op 21 januari 2024 is er een lezing door Miriam Windhausen over kunstenaarsnalatenschappen, en op 26 januari 2024 een voordracht van Leo Delfgaauw over zijn proefschrift ‘Oude meesters. De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap’, over een leven lang leren, dat ten grondslag lag aan deze expositie.
Julienne Tullemans en Bert Loerakker vertellen over de totstand-koming van de tentoonstelling en de achtergrond van een aantal specifieke werken, vanwege de mooie verhalen die daar mee verbonden zijn. Bert Loerakker zal zijn keuze voor de 8 kunstenaars toelichten.
Het belooft woensdag 17 januari wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.
Nieuwe rubriek: het biermoment.
Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.
Julienne Tullemans
(Weert1965). Studeerde schilderen aan de HKU in 1989 en was tot 1994 betrokken bij kunstenaarsinitiatief CASCO. Halverwege de jaren 90 verhuisd naar Helmond, waar ze een atelier had in De Cacaofabriek, tot de brand in 2008. Daarna bestuurslid van Stichting De nederlandsche Cacaofabriek en sinds 2016 programmeur van de Expo in De Cacaofabriek. Werkte mee aan verschillende kunstprojecten in de stad zoals de atelierroute, exposities met Helmondse kunstenaars, en recent Het Huis van de Liefhebber.
Bert Loerakker
(Breda, 1948) volgde een opleiding aan Akademie Tilburg. Is beeldend kunstenaar, adviseur beeldende kunst en curator tentoonstellingen. Daarnaast had hij meerdere functies als commissielid en/of bestuurder van diverse kunstuitlenen en kunststichtingen, en was hij gastprofessor Akademie Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. Nu lid adviescommissie Expo Cacaofabriek Helmond en bestuurslid Genootschap Lucas Gassel en Openlucht Galerie Helmond. Hij exposeerde in musea en op andere plekken in Nederland en meerdere andere landen zoals Amerika, Polen, Duitsland, Frankrijk, België, Engeland, China, Slowakije en Siberië. Werk in de collecties van meer dan 10 musea in Nederland en ook buitenland.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Het discours moet doorgaan …
Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunst en cultuur in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.
De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.