Wie wordt de nieuwe stadskunstenaar van Helmond?

Gemeente Helmond is opzoek naar een nieuwe stadskunstenaar voor 2024! Heeft u interesse? Meld u dan nu aan!

Wat is een stadskunstenaar?

Een stadskunstenaar geeft kleur aan de stad. Hij/zij zet zijn/haar creativiteit in en verzint en maakt dingen. Mensen worden nieuwsgierig en vooral als het spannend, ontregelend en/of grappig is. Door kunst krijgt u een andere kijk op dingen. Onze stadskunstenaar is er voor de stad en zijn inwoners. De stadskunstenaar zoekt contact en samenwerking met organisaties, scholen, bedrijven en inwoners. Maar andersom kan natuurlijk ook.

Zelfstandige stadskunstenaar

De stadskunstenaar werkt een eigen opdracht uit. Toch kan iedereen ideeën aandragen. De stadskunstenaar bekijkt de mogelijkheden en kosten hiervan. De stadskunstenaar werkt niet bij de gemeente. Het is ook geen baan; het is een titel die maatschappelijk wordt ingevuld. Er is een budget beschikbaar voor de stadskunstenaar om Helmond kleurrijker, spannender of leuker te maken.

Waar moet een stadkunstenaar aan voldoen?

De stadskunstenaar:

  1. Is een professionele maker in een artistieke discipline. Zoals beeldende kunst, film, muziek, (grafisch) vormgeving, fotografie, theater, dans, community art, mode, illustratie, literatuur, poëzie, enzovoort. Een combinatie van meerdere disciplines is natuurlijk ook mogelijk.
  2. Maakt werk/projecten met een lokale en zichtbare impact. De projecten/werken moeten aantoonbaar effect hebben in of voor de stad Helmond.
  3. Werkt(e) en/of woont(de) in Helmond of heeft aantoonbare, sterke binding met Helmond.
  4. Zoekt inwoners en samenwerkingen op in Helmond. En verbindt door middel van het werk/de projecten diverse culturele disciplines en/of organisaties/personen in de stad.
  5. Is in de stad én online te zien in Helmond.
  6. Is een ambassadeur voor cultureel Helmond en verwerkt op een passende wijze de thema’s uit de Cultuurvisie 2040 in zijn werk.
  7. Verbindt zich voor 1 jaar aan deze titel met een mogelijkheid tot verlenging van nog één jaar (na evaluatie). De stadskunstenaar rondt werk/de projecten zo veel mogelijk binnen het kalenderjaar 2024 (en mogelijk ook 2025) af.
  8. Krijgt per jaar een vergoeding van € 15.000,- (all-in) gedekt uit middelen ‘Bevordering Cultureel Leven’.

Waar kan ik me aanmelden?

Mail uw cv, portfolio en motivatie (vormvrij) naar kc@helmond.nl t.a.v. Sterre Otten. Doe dit vóór 1 maart en wie weet mag u aan de slag als stadskunstenaar van Helmond! Zet vast 3 en 10 april met potlood in de agenda, want het kan zijn dat u op één van die dagen voor een gesprek wordt uitgenodigd.

https://www.helmond.nl/1/nieuws/2024/februari/wie-wordt-de-nieuwe-stadskunstenaar-van-helmond

Foto: Graffiti Bas Gijselhart

Vergelijkbare berichten