“Zes Steden” toernooi petanque bij Littie of Littienie in Helmond

Littie of Littienie is een heel actieve petanque vereniging, die meer dan 100 actieve leden in het bestand heeft staan. De oprichting van deze vereniging was op woensdag 23 oktober 1985. De eerste speelbaan die ze hadden,  was op het schoolplein bij de St. Jozefschool aan de Pastoor van Leeuwenstraat in Helmond. Later verhuisde men naar de Willem Prinzenstraat en speelde de vereniging op banen bij het Theo Driesseninstituut. In september 1997 werd begonnen met het, grotendeels in eigen beheer, bouwen van een nieuwe accommodatie. Dit leverde hun uiteindelijk in 1998, een prachtige hal op met 16 binnenbanen en 24 buitenbanen, waarbij ook nog een gezellige sportkantine, voor het sociale samen zijn.

Internationaal

Op zondag 12 november werd een groot internationaal petanque toernooi gehouden in het Boulodrome van Petanquevereniging Littie of Littienie op Sportpark De Braak in Helmond. Aan dit toernooi zouden zo’n 90 spelers van nationale en internationale faam meedoen uit de 6 steden, Brühl en Düsseldorf in Duitsland, Visé in België en uit Nederland Maastricht, Zaltbommel en natuurlijk Helmond. Helaas moest dit keer “Brühl” verstek laten gaan.

De kans op een Babylonische spraak verwarring, mag men hier vandaag dan ook niet uitsluiten. Nadat penningmeester Ton Coolen, de opening had verricht en daarbij de gang van zaken aan allen had uitgelicht, kon het gooien met de ijzeren ballen starten. Er werd op vele banen gespeeld, met zoveel deelnemers en het geluid van het ketsen van de ballen, was niet van de lucht. Natuurlijk waren er ook situaties, waarbij de rolmeter tevoorschijn moest komen. Er moet soms moest op de millimeter nauwkeurig gemeten worden, welke bal er het dichts bij het kleine balletje lag. De paarse brigade van Littie of Littienie, gooide al hun kunde in de sportieve strijd, om zoveel mogelijk te scoren. Het was een goed georganiseerd petanque toernooi, met sportiviteit hoog in het vaandel.

Vrijwilligers

Een dergelijk groot toernooi vereist, zowel vooraf als op de dag zelf, de inzet van vele vrijwilligers. Het voorbereiden van de accommodatie, prepareren van de wedstrijdbanen, bemensen van de wedstrijdtafel, en niet te vergeten de mensen in de sportkantine, om alle dorstige en hongerige spelers (en het talrijke publiek) tussen de wedstrijden en na afloop van drank en spijs te voorzien! Het was verder voor alle deelnemers een goed verzorgde, gezellige en in bijzonder een sportieve dag geworden, in Helmond. Hulde aan al deze vrijwilligers, waarbij allen konden terugzien op een geslaagd evenement!

De uitslagen van deze dag

Ondanks dat werd er in dit grootste boulodrôme in de regio (met maar liefst 16 binnenbanen) flink strijd geleverd.

Onder het oog van talrijke toeschouwers bleken de spelers uit Maastricht uiteindelijk met de overwinning aan de haal te gaan: zij wonnen 14 partijen, met een wedstrijdsaldo van 22 pluspunten.

Op plaats 2 kwam Visé met 12 gewonnen partijen en 71 pluspunten; op plaats 3 eindigde Düsseldorf met eveneens 12 gewonnen partijen, echter met een kleiner aantal (33) pluspunten.

Voorlaatste werd Zaltbommel met 10 keer partijwinst en 2 pluspunten.

Helmond werd vertegenwoordigd door spelers van JdB Stiphout, Helmond 2010, ’t Barrierke en Littie of Littienie. Hoewel het er in het begin niet naar uit zag konden de Helmonders slechts 2 partijen met winst afsluiten.

Het grootste schilderij van Helmond

Sinds 2010 heeft de vereniging de hal met die enorme achterwand, van het Boulodrome “De Braak” verrijkt, met “het grootste schilderij van Helmond”.Het is  een uniek tafereel, waardoor je je, zomaar plots op een dorpsplein in Zuid-Frankrijk, de bakermat van petanque, waant.

Geïnteresseerd?

Bent u na het bekijken van dit bericht geïnteresseerd geraakt in de Jeu de Boulessport? Breng dan geheel vrijblijvend een bezoek aan Boulodrome “De Braak”, achter het nieuwe zwembad op de Braak en maak daar een keer kennis met petanque en met onze vereniging op sportpark ‘De Braak’ te Helmond. U kunt alles terug vinden op de site, Lid worden – Littie of Littienie

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten