100e editie van Kunstlokaal42

De 100e editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 20 maart. Aanvang 21.00 uur – Toegang gratis

Maarten Doorman
Verandering in de kunst

Woensdag 20 maart 2024 vindt de 100e editie van Kunstlokaal42 plaats. Toch wel een bijzonder moment. In bijna 12 jaar (corona gooide roet in het eten, anders was het 10 jaar geweest) honderd keer aandacht voor kunst en cultuur in de ruimste zin des woords. Laagdrempelig want voor iedereen toegankelijk en gratis. Elke maand op de derde woensdagavond een gastspreker en/of centraal thema, altijd afgesloten met een vragen- of discussieronde. Want de doelstelling van Kunstlokaal42 is het op gang houden van het discours op gebied van kunst en cultuur. Met elkaar hierover in gesprek blijven, want we moeten het samen waar maken.

Zo’n honderdste editie vraagt natuurlijk om een speciale gast en een bijzonder onderwerp. Wij zijn blij dat we als gast kunnen verwelkomen schrijver en filosoof Maarten Doorman. In 1994 promoveerde hij op zijn proefschrift ‘Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst’. Toen gaf hij in (toen nog) De nederlandsche Cacaofabriek een Kanaallezing hierover. Kunstlokaal42 heeft hem nu uitgenodigd met de vraag, we zijn nu 30 jaar verder. Is de kunst in de afgelopen jaren steeds mooier geworden? En is de kunst vooruitgegaan, en hoe dan?

Wat kwam er in al die jaren aan bod, wat veranderde in de kunsten en hoe veranderden ook de gesprekken erover? Woensdag 20 maart kijkt Maarten Doorman tijdens de 100e editie van Kunstlokaal42 terug op wat hij in dezelfde periode over kunst schreef, wat er allemaal gebeurde en welke wendingen het denken over kunst bij hem zelf genomen heeft.

Het postmodernisme vierde het einde van de avantgarde, de digitale media veranderden het landschap, nieuwe vormen van engagement kwamen op en telkens was de vraag: waar gaat het nu om in de kunst? Hoe kunnen we begrijpen wat er aan de hand is als we door de trends heen kijken maar toch onze tijd proberen te verstaan? Wat maakt kunst urgent tot op vandaag?

Het belooft woensdag 20 maart wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Nieuwe rubriek: het biermoment.

Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht en is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland vanwege het Duitsland Instituut Amsterdam aan de Vrije Universiteit en medewerker van NRC. Hij publiceerde o.a. Art in Progress. A Philosophical Response to the End of the Avant-Garde (2003, zie https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/35115 ); De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016); Dichtbij en ver weg. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2018); Een jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa (2023). Voor meer informatie zie www.maartendoorman.nl.

Het discours moet doorgaan …

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunst en cultuur in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.
De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

Vergelijkbare berichten