Burgerinitiatief van de leerlingen van het Carolus Borromeus, overhandigd aan burgemeester Elly Blanksma

Op dinsdagavond 12 maart, hebben vijf leerlingen van het Carolus Borromeus, aan burgemeester Elly Blanksma het bijgaande burgerinitiatief overhandigd. Dit alles gebeurde voorafgaande, aan de laatste raadsvergadering in Boscotondo. Zij zijn PvdM. De Partij voor de Mens. Zij staan voor een betere leefomgeving, voor de mens en haar samenleving. Naar hun idee is prioriteit nummer één, voor een betere en schonere natuur. Het moet nu echt afgelopen met die milieuvervuiling!  De indieners van het burgerinitiatief zijn Jilles, Freek, Pepijn, Matthijs en Jasper en zitten in 4 vwo van het Carolus. Het gaat over het terugdringen van zwerfafval. De leerlingen hebben nu al ongeveer 200 handtekeningen verzameld. Zij hebben het volgende op papier gezet, om hun doel van hun burgerinitiatief, te kunnen bereiken.

Waarom onze partij
Onze partij heeft dus het doel om een schonere natuur te bieden aan al onze burgers. Maar waarom heeft dit nu zo’n hoge urgentie? Iedereen maakt eigenlijk dagelijks wel gebruik van de natuur en het milieu in Helmond. Zo gaat bijvoorbeeld bijna iedere scholier ’s ochtends op de fiets naar school of gaat opa met oma een rondje wandelen door het bos. Hoe zonde is het dan als je op bijna elke vierkante meter tegenwoordig wel iets van afval kunt vinden. Iedereen weet dat het slecht is voor het milieu, maar toch doen mensen het. Daarom willen wij zoveel mogelijk mensen motiveren om in de eerste plaats geen afval meer in de natuur te gooien. Op de tweede plaats willen wij de mensen die wél het besef van een schone natuur hebben aanmoedigen om, samen met de mensen uit de buurt, afval te gaan opruimen. Zo zorgen we voor een mogelijkheid om als lid van de buurt te zorgen voor een schone omgeving van en in de buurt.

Hoe?

Wij willen eens per kwartaal een, vanuit de gemeente georganiseerde, afvalopruimdag organiseren. Deze is voor jong en oud en zo willen wij dus de mensen gaan aanmoedigen. Als extra stimulans krijg je, wanneer je aan het eind van de dag drie volle vuilniszakken hebt verzameld aan afval (gesorteerd op plastic), een beloning. Dit kan van alles zijn: een gratis bioscoopbezoek bij de Pathé in Helmond, een keer naar een wedstrijd van Helmond Sport en nog veel meer andere, gave beloningen die zeker de moeite waard zijn Hoe gaaf is het om, door een mooie bijdrage te leveren aan de buurt, bijvoorbeeld een keer gratis te gaan zwemmen in je eigen stad.

Belonen

Door deze beloningen eraan vast te hangen, willen wij vooral de jongere generatie bereiken. Dit omdat uit onderzoek blijkt 1 op de 5 jongeren regelmatig afval op straat gooit. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, zo blijkt ook uit een onderzoek dat 95% van de Nederlanders zich stoort aan afval op straat. Daarom hopen wij met deze actie bewustzijn te creëren onder de jongeren. Zij zijn tenslotte de generatie van de toekomst.

Wat gebeurt er met het afval

Het zou natuurlijk erg zonde zijn als we ons ingezamelde en gesorteerde afval zomaar weg zouden gooien. Daarom krijgt het nadat het verzameld is een nieuw leven. Het afval wordt namelijk niet voor niks gesorteerd (met name op plastic). Dit is namelijk met de rede, dat het plastic aan bijvoorbeeld de Paté wordt gedoneerd, zodat zij dit kunnen gebruiken om nieuwe herbruikbare plastic bekers van te maken, voor in hun bioscoop. Het grootste deel van het afval op straat, blijkt namelijk plastic bekertjes en drinkverpakkingen te zijn. Zo ruim je het afval op straat dus niet alleen op, maar voorkom je ook dat er afval op straat wordt gegooid. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Hoe zorgen we ervoor dat we onze doelgroep bereiken

De jongere mensen willen we bereiken door op sociale media (YouTube, TikTok, Instagram, X, Snapchat, etc.) advertenties te plaatsen. Dit door een aantal grappige filmpjes te maken, waarin herkenbare situaties met zwerfafval op straat en in de natuur zijn verwerkt.

Hoe weten we nu wat herkenbare situaties zijn? Dat gaan we aan verschillende leerlingen, uit verschillende jaarlagen bij ons op school vragen. Zo weten we dan ook zeker dat onze filmpjes, daadwerkelijk ook bekeken zullen worden.

De oudere generatie willen we bereiken door een artikel/advertentie te plaatsen in een dagblad (veel oudere lezen deze namelijk) of in de weekkrant De Loop en andere lokale wijkbladen. We willen tenslotte ook de jeugd en de oudere generatie samen laten komen. Het is altijd wel in de buurt dus het is altijd laagdrempelig.

Wat hebben wij nodig van de gemeente
Wij gaan zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen, om deze uiteindelijk op 12 maart bij de gemeente van Helmond in te leveren. Om ons plan uit te voeren hebben wij een aantal dingen nodig:

  • Samenwerking m.b.t. de campagne op sociale media.
  • Samenwerking m.b.t. het artikel in de weekkrant en wijkbladen
  • Hulp m.b.t. het samenwerken met Pathé Helmond en andere instanties in Helmond, zoals bijvoorbeeld: Helmond Sport, Fletser Hotels, het nieuwe zwembad dat is gebouwd, Helmonds museum, etc.
  • Hulp bij regeling materiaal (grijpers, vuilniszakken, etc.)
  • Eventueel een aantal vrijwilligers/begeleiders om de buurtbewoners te helpen en toezicht te houden

Tot Slot
Wij proberen zo min mogelijk geld van de gemeente te vragen. Het zou namelijk zonde zijn, als we zo’n groot budget kwijt zouden zijn voor zo’n simpel ding, om het  blikje en overig afval  niet meer op straat gooien. Hopelijk bent u na het lezen ook overtuigd en enthousiast over ons initiatief. Op naar een schoon en veilig Helmond.

Tekst, de 5 van Carolus Boromeus

Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten