Geveltuintjes maken To Hölscherplein nóg groener 

Stoeptegels worden vervangen door groen en hierbij wordt de ‘Operatie Steenbreek’ ingezet.  Deze actie heeft de afgelopen jaren in Helmond, al bijna honderd geveltuintjes opgeleverd. Op het To Hölscherplein zorgen de bewoners, de gemeente Helmond, woningbouwvereniging Volksbelang en de LEV-groep er momenteel, voor een mooi vervolg. Het openbaar groen wordt hier vervangen en bovendien zijn er buurtbewoners, die tegelijkertijd een geveltuintje willen gaan aanleggen.

De invulling

De gemeente Helmond is vorig jaar in gesprek gegaan, over wat omwonenden belangrijk vonden voor de invulling het plein. Een paar wensen die vervuld gaan worden, zijn hierbij het verharden van zandpaadjes, die vaak door kinderen worden gebruikt. Ook het planten van een boom op het pleintje, die er op warme zomerdagen voor kan zorgen, dat er ook nog extra aangename verkoeling komt. Ook is er gekozen voor meer variatie in beplanting, om de biodiversiteit te stimuleren.

Meer Geveltuintjes

Alle To Hölscherpleinbewoners  zijn ook uitgenodigd, om samen met de gemeente, Volksbelang en de LEV-groep een geveltuintje aan te leggen en ook bij te houden, om zo het plein nog groener te maken. Het heeft ook als voordeel, dat er tijdens hevige regenbuien meer water in de grond kan zakken. Dat is weer goed voor planten en bomen en zorgt ervoor dat kans kleiner wordt dat het riool overbelast raakt. Ook zijn ze samen aan de slag gegaan, om op het plein een insectenhotel te plaatsen, om de biodiversiteit te stimuleren. Ook de mannen van groenvoorziening Panhuijzen, zijn een aantal dagen druk in de weer geweest, om alle nieuwe planten in de grond te krijgen. Het is hierdoor, wel een mooi geheel geworden.

Meer informatie

Helmondse inwoners die ook graag een geveltuintje aanleggen, kunnen voor meer informatie terecht op www.helmond.nl/geveltuintje. Daar staan praktische tips en welke stappen belangrijk zijn om hierin te doorlopen.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten