Lentekasteel Helmond

Lentekasteel Helmond is te doen bij ons kasteel van 20 april t/m 12 mei. Dat is een superleuk programma voor families, gezinnen, kinderen en hun vrienden of vriendinnetjes.

Wat kan je zoal bij ons doen?

Op het binnenplein staan leuke spellen, ze lijken een beetje op de spellen die werden gespeeld in de middeleeuwen. Leef je maar lekker uit! Speuren doe je natuurlijk in de spannende kelders van ons veertiende-eeuwse kasteel. Je kan verschillende levels uitproberen, en als jij alle vragen goed hebt, dan slaat kasteelheer Jan van Berlaer jou tot ridder van ons kasteel.

Op je tocht door de grootste vierkante waterburcht van Nederland, ontmoet je vast en zeker onze kasteelgidsen. Zij staan je maar wat graag te woord, vraag al jouw vragen zodat je straks alles weet, of in ieder geval heel veel, over ons kasteel.

Wie je dit keer gaat ontmoeten?

Dat blijft nog even een verrassing. Misschien wel Jonkheer Wesselman, of de timmerman die jou alles leert over houtbewerken in de tijd van de familie Van Cortenbach, want ach jee dat is al weer heel wat honderden jaren geleden. Je komt erachter hoe ze hout bewerkten en met welke middelen. Of de dienstmeid er is? Vast wel, zij is er heel vaak, want ze helpt graag mee met het runnen van het kasteel. En ze heeft het altijd erg druk, zo’n groot kasteel is veel werk!

Spannend, en best donker.

Dat is de sfeer op de kasteelzolder, soms moet je bukken of ergens overheen lopen. We willen dan ook dat je goed ter been bent, en 8 jaar of ouder, anders is het niet te doen op de eeuwenoude kasteelzolder. Wat je daar gaat zien? Nou, je gaat het verhaal van de kasteelzolder beleven. De schimmen op de muur vertellen je het verhaal van de kasteelbrand in 1549. Misschien kom jij er wel achter wie het heeft gedaan! Speel voordat je de tour op zolder gaat doen, het bordspel XL in de torenkamer naast de informatiebalie in de kelder. Dan ben jij goed voorbereid op wat komen gaat.

Ken jij de eeuwenoude schilderijen al van de meester van het landschap: Lucas Gassel van Helmond (1488-1568/69)? Zijn prachtige werken laten zien hoe Lucas gek was van landschappen. Speciaal om zijn kunst te eren, hebben we een werkplaats ingericht in het kasteel waar je met de werken van Lucas kunt kennismaken en zelf aan de slag gaat. Je kan er tekenen, en inkleuren, het is net een echte werkplaats waar je je vast een hele meester gaat voelen! In de Lucas Gasseltoren even verderop, op dezelfde verdieping, kan je een van zijn werken bewonderen: Landschap met het offer van Abraham. Er zijn maar 2 echte Gassels in Nederland, 1 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, en 1 in ons museum.

Foto van Kasteel Helmond. Website: https://www.museumhelmond.nl/

Vergelijkbare berichten