Op zoek naar bijzondere verhalen over bomen

Help daarmee bomen in Helmond beschermen!

Helmond is ongeveer 52.000 bomen rijk. Zij staan in tuinen, straten, parken en bossen. Zij geven de stad een prachtig, groen aanzien, maar zijn ook van levensbelang. Denk alleen al aan de zuurstof die zij produceren en wij inademen. Zo’n 1570 bomen hebben een beschermde status, wat inhoudt dat daarvoor een kapverbod geldt. Kappen is alleen mogelijk met een omgevingsvergunning en die wordt slechts in zeldzame gevallen verleend. Welke bomen beschermd zijn, is te vinden op de bomenkaart van de gemeente Helmond https://www.helmond.nl/overzicht-beschermde-bomen.

De Bomenwerkgroep van het IVN Helmond ziet graag dat meer bomen in Helmond een beschermde status krijgen. Criteria zoals ouderdom, conditie en zeldzaamheid zijn bij het bepalen van die status van belang, maar ook de betekenis van een boom voor de cultuurgeschiedenis van Helmond draagt bij aan zijn beschermwaardigheid. Dit aspect is nog vaak onbekend, maar superinteressant. Daarom vraagt de bomenwerkgroep aan alle Helmonders of zij bijzondere verhalen over bomen (of een groep van bomen) kennen en die willen delen.

Voorbeeld van een bijzonder verhaal over een boom met een relatie met de Helmondse geschiedenis: de “Klokgietersboom” aan de Engelseweg. Het gaat om een Italiaanse populier, geplant omstreeks 1935, die in de grote tuin achter de woningen aan de voormalige Buitenparallelweg stond. Van een afstand gezien had deze de bijzondere vorm van de misvormde hand (slechts een vinger en een soort duim) van de zwaar gehandicapte vader Klokgieters, die daar met zijn gezin woonde. Tijdens de storm van 18 januari 2018 ging de boom om. De gemeente wilde daarop de stronk verwijderen en een nieuwe boom planten, maar Maria van de Looverbosch, als ecologe verbonden aan de stichting NatuurvanVroeger NU, wist het gemeentebestuur van dat plan af te brengen. Leden van de bomenwerkgroep snoeiden in november 2018 alle scheuten weg, op een na, waaruit vervolgens een nieuwe “Klokgietersboom” is gegroeid. Deze boom staat er dus nog steeds.

Kent u een bomenverhaal en wilt u dit delen met de Bomenwerkgroep van het IVN, dan wordt dat bijzonder op prijs gesteld. Mogelijk daarbij aangeven om welke boom (of groep van bomen) het gaat en waar deze staat (tuin, straat, park, bos). Het zou fijn zijn als er een foto kan worden bijgevoegd.

Graag sturen naar mailadres: bomeninhelmond@gmail.com of per brief naar Secretaris IVN Helmond, Windmolenstraat 47, 5706 AS te Helmond.
De meest bijzondere verhalen over de Helmondse bomen worden gepubliceerd op de website van het IVN Helmond https://www.ivn.nl/afdeling/helmond/  en de top drie beloond met een presentje.

De Bomenwerkgroep van het IVN Helmond


Vergelijkbare berichten