Het Huis voor de Stad opende haar deuren voor iedereen

Op zaterdag 22 juni opende het Huis voor de Stad, haar deuren voor iedereen, tijdens het Festival voor de Stad. Alle Helmondse inwoners en verder iedereen die geïnteresseerd was, mochten  een kijkje komen nemen in het nieuwe gebouw. De toegang was natuurlijk openbaar en bovendien vond er een Festival voor de Stad plaats, op het plein bij het Huis voor de Stad. De deuren van het Huis voor de Stad waren, vanaf 11.00 uur voor iedereen geopend. Iedereen die het nieuwe gebouw van binnen wil bekijken, was welkom op deze open dag. Op het plein was van alles te zien en te beleven, voor jong en oud.

Festival voor de Stad

Het Festival voor de Stad werd om 11:00 uur, onder begeleiding van een aantal acteurs van de jubilerende Helmondse toneelvereniging Genesius, als mede enkele festivalacts geopend. Vanaf dat moment was hier de gehele dag van alles te zien en beleven. Verschillende theateracts, zoals Turbo Touw Tornado en Bram de Visserman, zorgen voor een gezellige sfeer met veel interactie voor zowel jong als oud.

De deuren open voor alle geïnteresseerden

De bezoekers mochten zelfstandig een route door het gebouw volgen, die hen langs alle bijzondere plekken brachten (waaronder de werk- en vergaderomgeving). Ook de werkplekken en vergaderzalen, inclusief de raadzaal, waren opengesteld. Tijdens dit bezoek kwamen de bezoekers ook meer te weten, over de bouw en duurzaamheid van het gebouw. Voor kinderen was er een leuke speurtocht uitgezet, waarmee zij op zoek mochten gaan naar bijzondere feitjes over de duurzaamheid. Het voorplein van het Huis voor de Stad, was omgebouwd tot festivalterrein, waar de hele dag van alles te doen en beleven was.

Op de vierde verdieping, in de prachtige Torenkamer met uitzicht over Helmond, gaf stadskunstenaar Daisy Roefs workshops over hoe je,  met fotografie maatschappelijke thema’s en persoonlijke verhalen, in beeld kan brengen. In de raadzaal vonden daarnaast twee kinderspreek(half)uren plaats met het college van B&W, ook kwamen bezoekers meer te weten over het bijzondere kunstwerk van Maurice van Venrooij en gaft Rob Mientjes een voordracht van zijn haiku’s (gedichten) over het Huis voor de Stad.

Bijzondere openingsshow

Om half drie werd buiten het festivalterrein tijdelijk afgesloten, omdat binnen de officiële opening ging plaatsvinden. Er kwamen vier Harmonieën , in totaal zo’n  100/110 man aan lopen van het kasteel naar Huis voor de Stad. Na aankomst speelden zij buiten twee nummers en hierna ging burgemeester Elly Blanksma, onder begeleiding van enkele drummers naar binnen in het Huis voor de Stad. Hierna vond binnen de bijzondere openingsshow plaats en werd het Huis voor de Stad officieel  geopend. Nu vonden er optredens plaats van de Helmondse Harmonieën, het Helmondse Lambardikoor, Dave Vermeulen  en zangeres Vonne van den Broek en dit werd dan ook een echt Helmonds feest. Burgemeester Elly Blanksma hield haar openings speech en hierna werd via een klap op de knop, de opening bekrachtigd en er ontstond een grote slingerwolk. Deze hele ceremonie werd uiteindelijk beëindigd door het Lambardikoor met, “omda ik er zo van hauw “ en het werd door iedereen uitbundig mee gezongen, wat een sfeer.

Duurzaam en toekomstbestendig

Met de bouw van het Huis voor de Stad is er een bewuste keuze gemaakt, om de huisvesting van de gemeente te laten voldoen, aan de hoge eisen omtrent duurzaamheid. Tijdens de bouw zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Ook is het Huis voor de Stad niet meer op het gasnetwerk aangesloten. Door de hoge isolatie en WKO-installatie is het zeer zuinig in het energieverbruik en wekt het zijn eigen energie op. Tijdens de open dag was in het gebouw meer informatie te vinden, over de duurzame verhalen, die over het Huis voor de Stad te vertellen zijn.   

Einde festival en open dag 

Ook aan alle mooie dingen komt een einde en dat was ook hier. Om vijf uur werd er aangekondigd, dat de opendag van het Huis voor de Stad, ten einde was gekomen. Uit de reacties van het aanwezige publiek en de gemeente kon worden opgemaakt, die het een geweldig opendag was geweest. Iedereen weet nu het Huis voor de Stad te vinden en we hopen er nog lang gebruik van te kunnen maken. Zelf heb ik het genoegen gehad om tussen de start in januari 2022 en de finish nu op 22 juni 2024, vele fotoreportage’s  van de totale bouw te hebben mogen maken en publiceren.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Vergelijkbare berichten